!-- End Facebook Pixel Code →

Lavanda în istorie

 

Răspândită încă de pe vremea Romanilor, lavanda a avut diferite nume de-a lungul timpului. Vechii greci, îi spuneau Nardus, iar romanii, Lavandarius. Încă de la începuturile Creștinătății, uleiul de lavandă a fost folosit ca ulei sfânt, fiind considerat că are proprietăți tămăduitoare,

Cu toate că era o plantă foarte răspândită în antichitate, faptul că grecii îi spuneau Nardus sau Nard, denumire derivată de la vechiul oraș Sirian Naarda, se presupune ca Orientul Mijlociu a fost una din zonele de provenientă a primelor specii de lavandă. Acum, lavanda se găsește peste tot în lume, din Insulele Canare, în toată Europa, în Africa de nord și nord-est, până în Asia, în India dar și în Statele Unite ale Americii.

Răspândită încă de pe vremea Romanilor, lavanda a avut diferite nume de-a lungul timpului. Vechii greci, îi spuneau Nardus, iar romanii, Lavandarius. Încă de la începuturile Creștinătății, uleiul de lavandă a fost folosit ca ulei sfânt, fiind considerat că are proprietăți tămăduitoare,

Cu toate că era o plantă foarte răspândită în antichitate, faptul că grecii îi spuneau Nardus sau Nard, denumire derivată de la vechiul oraș Sirian Naarda, se presupune ca Orientul Mijlociu a fost una din zonele de provenientă a primelor specii de lavandă. Acum, lavanda se găsește peste tot în lume, din Insulele Canare, în toată Europa, în Africa de nord și nord-est, până în Asia, în India dar și în Statele Unite ale Americii.

Etimologia cuvântului „Lavandă” ne conduce la verbul „lavare” din limba latină, care înseamnă „a spăla”, ceea ce ne conduce la concluzia că lavanda era folosită în scopuri de curățenie și îngrijire personală, încă de la începuturile civilizației.

Studiile moderne au dovedit efectele calmante ale lavandei și lavanda este recunoscută științific pentru proprietățile sale medicinale, deci nu este de mirare ca și civilizațiile vechi cunoșteau avantajele ei. Lavanda este bună pentru insomnii, anxietate și stări depresive, printre multe altele.

Lavanda este cunoscută și folosită de la începuturile civilizației

Vechii egipteni foloseau lavanda pentru cosmetice și chiar pentru îmbălsămare, dar se pare ca numai familiile regilor și marii preoți se bucurau de secretele ei.

Grecii, au preluat din cunoștințele egiptenilor și, după cum consemnează doctorul grec Theoprastus în cartea „Despre mirosuri”, spre deosebire de egiptenii care obișnuiau să își ungă capul cu ulei de lavandă, filosofii greci preferau să își ungă tălpile picioarelor, pentru ca apoi parfumul să se ridice natural până la nivelul capului, parfumând tot corpul.

Primele evidențe scrise ale folosirii medicinale a lavandei, par a fi scrierile unui medic grec din anul 77 d.Chr. El a consemnat că lavanda, atunci când este folosită pe cale internă, elimină indigestia, durerile de cap și usturimile de gât. Când uzul este extern, el spunea încă de pe atunci că lavanda curăță rănile și arsurile și ameliorează tenul.

Și romanii au recunoscut lavanda pentru proprietățile sale tămăduitoare și antiseptice, pentru capacitatea de a îndepărta insectele cu ajutorul parfumului puternic de lavandă și o foloseau des atât pentru spălarea rufelor, îngrijirea personală, cât și pentru gătit sau împrospătarea camerelor. Este cunoscut de către istorici faptul că soldații romani luau lavandă cu ei în campaniile militare pentru tratarea rănilor, a înțepăturilor de insecte sau a problemelor cu stomacul sau rinichii.

Parfumul de lavanda, preferatul aristocrației

În Evul Mediu, regina Elisabeta, care iubea lavanda, o folosea ca ceai să trateze migrenele sale frecvente și ca parfum, parfumul de lavandă fiind unul dintre cele mai vechi parfumuri folosite în Marea Britanie. Regina, a încurajat dezvoltarea plantațiilor de lavandă.

Soția regelui Charles I, Henrietta Marie, cea care a adus cosmeticele la Curtea Regală a Marii Britanii, folosea lavanda în săpunuri parfumate și în apă pentru băi și spălat hainele.

În perioada Renașterii, în Franța, lavanda era privită ca o protecție foarte bună împotriva infecțiilor. În secolul XVII majoritatea scrierilor despre plante recomandau lavanda ca fiind un medicament miraculos, bun pentru multe probleme de sănătate. Atunci au început să apară foarte mulți comercianți stradali de lavandă. Prețurile erau destul de piperate, mai ales la Marea Ciumă din 1665, când lavanda se considera ca ajută la protecție împotriva necruțătoarei maladii.

În era victoriană, Regina Victoria era o utilizatoare foarte vocală a lavandei, dat fiind ca planta ajunsese să fie la modă în rândurile aristocrației. Lavanda proaspătă era uscată și pusă în săculeți printre haine. Lavanda se mai folosea și pentru spălarea pereților și a mobilei, pentru că ajuta la îndepărtarea insectelor de toate felurile. În acea perioadă, în Marea Britanie, o suburbie a Londrei (Mitcham) era centrul producției de ulei de lavandă pentru Casa Regală, produsele de acolo devenind faimoase în epoca respectivă. Ulterior producția de lavandă s-a diminuat considerabil datorită prețurilor terenurilor, care au crescut vertiginos

Lavandula este denumirea științifică a genului de plante din familia Lamiaceae, care include toate speciile sau soiurile cunoscute de lavanda

Din punct de vedere științific, Lavanda este încadrată în aceeași familie de plante cu menta, busuiocul, salvia și rozmarinul, anume familia Lamiaceae, o familie numeroasă, care include 236 de genuri și peste 7000 de specii de plante.

Mai multe dintre speciile de lavandă sunt crescute în mod curent ca plante ornamentale, dar din ce în ce mai des, apar cultivatori specializați (cum este și cazul LumeaLavandei.ro) care se axeaza pe soiurile din care se extrage ulei esențial de o puritate ridicată. Acest ulei esențial pur, are proprietăți medicinale, având astfel foarte multe întrebuintări. El este folosit la fabricarea a numeroase produse de îngrijire personală, de aromoterapie, dar chiar și în produse alimentare.

După studiile cele mai recente, genul Lavandula, se împarte în trei subgenuri principale, plus o varietate de hibrizi proveniți din exploatările horticole:

    • subgenul Lavandula, care include tufe cu frunze întregi și tulpini cu fibră lemnoasă. Acest subgen include cele mai cunoscute specii care se cresc pentru uleiuri esențiale și cu scop ornamental. Acestea se găsesc în toată zona mediterană, nord-estul Africii și vestul Orientului Mijlociu;

    • subgenul Fabricia, care conține specii cu tufe ierboase răspândite de la Oceanul Atlantic până în India și care include anumite specii ornamentale;

    • subgenul Sabaudia, care conține numai două specii, găsite în estul Africii și sud-vestul peninsulei Arabe.

Levănțica, este denumirea populară răspândită în România, a speciei de lavandula augustifolia, cea mai cunoscută specie din zona noastră, originară din zona mediteraneană. Aceasta are tulpinile ramificate în tufă, o înălțime de cca 30-50cm, frunze mici, înguste și flori albastre parfumate, care înfloresc toată vara.

Speciile cele mai răspândite în culturile de lavandă sunt:

  • Lavandula angustifolia
  • Lavandula stoechas
  • Lavandula dentata
  • Lavandula multifida
  • Lavandula latifloria

Pentru procesare în scopuri medicinale, se recoltează numai florile detașate de pe axul inflorescenței, sau toată inflorescența, când corola nu este complet deschisă. După recoltare se usucă la umbră, în strat subțire, fără a fi presate.

Așadar, termenii de lavandula, lavandă și levănțică sunt oarecum sinonimi, atunci când facem o referire generică la minunata plantă cu flori mov. Cultivatorii, în schimb, cunosc denumirile precise științifice ale tuturor speciilor pe care le cultivă.

Din toate soiurile cunoscute de lavandă (lavandula), noi am ales cu mare atenție să cultivăm două soiuri diferite: Sevastopolis (Lavandula Angustifolia Seuthopolis) este soiul din care extragem cel mai pur ulei de lavandă (grad farmaceutic), pentru a putea realiza produse de cea mai bună calitate. Fiecare lot este testat în laborator pentru a ne asigura că puritatea este în parametrii legali farmaceutici. În completare, cultivăm și soiul Hidcote (Lavandula Angustifolia Hidcote) pentru nuanța deosebită a florilor sale. Pe acesta din urmă, îl folosim la decorațiuni și aranjamente florale pentru evenimente deosebite.

Produsele LumeaLavandei.ro le puteți descoperi aici.

Urmăriți-ne pe social media:

Abonați-vă la ofertele noastre

Pentru a vă putea notifica atunci când apar produse și oferte noi, vă rugăm să completați adresa de e-mail.